|
|
|
Kyrkomötet
Kyrkolivsutskottets betänkande
2006:1
|
|
|
Svenska kyrkan firar femtio år med prästvigda kvinnor
|
|
Sammanfattning
I det här betänkandet behandlas motion 2006:36, Svenska kyrkan firar femtio år med prästvigda kvinnor. Utskottet ser positivt på motionärernas förslag men med anledning av att ett planeringsarbete redan pågår vid kyrkokansliet finner utskottet ingen anledning att bifalla motionen. Till betänkandet finns en särskild mening samt ett yttrande från budgetutskottet, B 2006:8y, bilaga 1.
Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut
1. Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2006:36, punkt 1
2. Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2006:36, punkt 2
3. Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2006:36, punkt 3
Redogörelse för ärendet
Motionen
Motion 2006:36 av Markus Holmberg m.fl., Svenska kyrkan firar femtio år med prästvigda kvinnor
1. Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att till 2008 utarbeta ett material för hur församlingar och stift kan fira att Svenska kyrkans prästämbete sedan 1958–1960 uppbärs av både män och kvinnor.
2. Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att starta ett forskningsprojekt, som presenteras i en jubileumsskrift, med anledning av att Svenska kyrkans prästämbete sedan 1958–1960 uppbärs av både män och kvinnor.
3. Kyrkomötet beslutar att, för att nå ut till en bred allmänhet, uppdra till Kyrkostyrelsen att producera en vandrings- och en affischutställning med anledning av att Svenska kyrkans prästämbete sedan 1958-1960 uppbärs av både män och kvinnor.
Andra utskott
Budgetutskottet anser att förslaget till beslut i motion 2006:36 går att förena med föreslagen inriktning i Mål och rambudgetskrivelsen. Däremot anser inte utskottet att förslaget motiverar en utökad kostnadsram. Utskottet menar därför att Kyrkolivsutskottet vid ett bifall till motionen bör ge Kyrkostyrelsen vägledning i hur resurser för ett verkställande kan frigöras genom förändringar i nu föreslagen verksamhet.
Utskottet
Bakgrund
Vigning av präster har sedan Kyrkomötets beslut 1958 varit öppet för både kvinnor och män. Palmsöndagen 1960 prästvigdes de första tre kvinnorna till präster i Svenska kyrkan och sedan dess har antalet prästvigda kvinnor ökat. I april 2006 var drygt 1 500 av Svenska kyrkans cirka 4 000 vigda präster kvinnor och procentuellt ökar antalet prästvigda varje år.
Motiv för kyrkoutträde
I Svenska kyrkans utredningar 2003:2 presenterades en undersökning, Utträden som utmanar, analys av de processer som leder till utträden ur Svenska kyrkan av Jonas Bromander. Den gjordes på uppdrag av Kyrkostyrelsen för att öka kunskapen om orsakerna till varför människor lämnar Svenska kyrkan. Studien tydliggjorde att en av orsakerna till utträde baseras på en negativ felaktig bild, till exempel den att de manliga biskoparna är emot att både kvinnor och män är präster, vilket aktualiserar frågan om hur Svenska kyrkan på ett bättre sätt kan kommunicera med människor. I studien visade det sig att debatten om kvinnors rätt till vigningstjänst mer än något annat präglar utträdarnas bild av Svenska kyrkan. De som intervjuades i studien hade en positiv inställning till prästvigda kvinnor, men utifrån debatten har deras bild av kyrkan blivit att den är konservativ och bakåtsträvande och inte fokuserar på det som är viktigt. Trots att Kyrkomötet tagit ställning i frågan om prästvigda kvinnor finns det fortfarande en felaktig uppfattning om kyrkans lednings ståndpunkt. Denna slutsats förstärktes senare i resultatet från studien Medlem i Svenska kyrkan, en studie kring samtid och framtid av samma forskare och som i föredragsform presenterades vid 2005 års kyrkomöte. Studien ger en analys av de förväntningar och den uppfattning medlemmarna har av Svenska kyrkan. Här framgår också de frågor som kan vara motiv för ett eventuellt utträde ur Svenska kyrkan. De allra flesta som ingår i de grupper av medlemmar som betraktas som eventuella och sannolika kyrkoutträdare i undersökningen har angivit att de ogillar motståndet mot prästvigda kvinnor och debatten om både kvinnor och män får bli präster att det på sikt kan bli ett skäl för dem att lämna Svenska kyrkan.
Detta är en av anledningarna till att ett initiativ tagits inom kyrkokansliet för att manifestera att kyrkans vigningstjänst är och har varit öppet för både kvinnor och män i femtio år.
Planering pågår
Nyligen samlades en arbetsgrupp för att påbörja planeringen av hur beslutet om prästvigda kvinnor i Svenska kyrkan ska kunna uppmärksammas genom ett femtioårsjubileum 2008. I arbetsgruppen finns organisationerna Forum för prästvigda kvinnor i Svenska kyrkan samt Kvinnor i Svenska kyrkan representerade. Tanken är att manifestationen sker i stift och församling men att en samordning bör ske på den nationella nivån. Planeringsgruppen är angelägen om att markera att detta inte bara är en fråga för prästvigda kvinnor utan att det ligger i hela Svenska kyrkans intresse att uppmärksamma frågan och bidra till att förändra allmänhetens skeva bild av motståndets omfattning. Enligt planeringsgruppen är detta en möjlighet att publikt markera att Svenska kyrkan och dess medlemmar står bakom beslutet från 1958 och att man uppskattar sina prästvigda kvinnor.
I den planering som pågår finns tankar om en jubileumsmässa i landets samtliga domkyrkor. Den nationella nivån skulle kunna ansvara för en idébank, med förslag på föredragshållare, litteratur och aktiviteter som kan fungera i stift och församling för fortbildning och samtal.
Kyrkokansliets forskningsenhet har tagit ett initiativ till och bereder möjligheterna till en forskningsbaserad insats för att dokumentera och analysera vad dessa femtio år har inneburit för Svenska kyrkan och samhället i stort. Om resultatet av undersökningen ska redovisas 2008 bör arbetet påbörjas inom kort.
Överväganden
Utskottet vill liksom motionärerna framhålla betydelsen av att under år 2008 uppmärksamma att uppdraget som präst i Svenska kyrkan har varit öppet för både kvinnor och män i femtio år. Det finns all anledning att för den bredare allmänheten synliggöra detta. Det bör tydligt manifesteras att beslutet fattades enligt då gällande ordning av såväl riksdag som kyrkomöte. Genom att de olika ståndpunkter som finns i frågan om vigningstjänsten inom Svenska kyrkan har lyfts fram i massmedia, på ett obalanserat sätt, är det angeläget att markera vad som är Svenska kyrkans ordning. Det är därför viktigt att kyrkans företrädare och församlingar får möjlighet att i en samlad form och under en speciell period markera för medlemmar och samhället i stort att Svenska kyrkans vigningstjänst är och ska vara öppen för både kvinnor och män. Utskottet önskar att jubileet får bli en möjlighet att fira och visa glädje och uppskattning över att kyrkan har både kvinnor och män som präster.
Det finns en positiv inställning i utskottet till det planeringsarbete som påbörjats på kansliet och som utskottet redogjort för tidigare. Det är viktigt att med media kommunicera det positiva med att Svenska kyrkan har både kvinnor och män som är präster och att det är en del av kyrkans öppenhet. Utskottet stödjer också de planer som finns på att genomföra ett forskningsarbete om vad de senaste femtio åren med prästvigda kvinnor har betytt för Svenska kyrkan och samhället som helhet. De resurser som finns för detta ändamål måste fördelas så att även den breda allmänheten får del av de insikter som görs så att inte slutsatserna stannar i den akademiska miljön.
Eftersom det inte går att bortse ifrån realiteten att det fortfarande finns ett motstånd mot prästvigda kvinnor inom Svenska kyrkan krävs ett fortsatt parallellt internt arbete. Svenska kyrkan måste underlätta för de prästvigda kvinnorna att utöva sitt uppdrag och sin tjänst. Att lägga resurser på arbetsmiljön är exempel som främjar prästvigda kvinnors möjligheter att utföra sina uppgifter. Utskottet ser gärna på sikt en utvidgning av det planerade forskningsprojektet så att även dagens situation genomlyses. Inte minst behöver frågan om varför det finns fler prästvigda kvinnor i vissa stift än i andra belysas.
Utskottet vill inte begränsa vad som kan göras i anslutning till och under själva jubileet till någon bestämd form. Utskottet överlåter till Kyrkostyrelsen att styra den detaljerade planeringen. Med anledning av det redan pågående arbetet finner utskottet ingen anledning att bifalla motionen.
Uppsala den 28 september 2006
På Kyrkolivsutskottets vägnar
Vanja Björsson
Närvarande: Vanja Björsson, ordförande, Mary Österström, Birgitta Lindén, Rolf Forslin, Johan Lothigius, Hans Ulfvebrand, Åsa Ek, Ann-Sofie Persson, Olof Kjellström, Elisabet Nilsson, Lena Petersson, Roland Johansson, Michael Martinson, Kerstin Zetterberg och Terence Hongslo.
Biskop Ragnar Persenius har deltagit i utskottets överläggningar.
Särskild mening
Särskild mening av Jan-Anders Ekelund, Catarina Fondén och Seth Henriksson
Vi hade önskat att utskottet i sin skrivning pekat på en önskan om en konstruktiv väg att lösa konflikten inom Svenska kyrkan angående ämbetet. En väg som skulle präglas av försoning. 50-års jubileet är en naturlig startpunkt för detta. Vi delar utskottets uppfattning att motionen skall avslås.
Bilaga 1
|
|
|
Kyrkomötet
Budgetutskottets yttrande
2006:8y
|
|
|
Svenska kyrkan firar 50 år med prästvigda kvinnor
|
|
Till Kyrkolivsutskottet
Budgetutskottet har getts tillfälle att yttra sig över motion 2006:36 Svenska kyrkan firar femtio år med prästvigda kvinnor.
Enligt Kyrkomötets arbetsordning skall Budgetutskottets yttrande inhämtas i ärenden av betydelse för verksamhetsinriktning för den nationella nivån. Budgetutskottet yttrar sig över de konsekvenser för inriktningen som förslaget i ärendet innebär antingen direkt genom nya målformuleringar eller arbetsuppgifter för den nationella nivån eller indirekt genom krav på nya resurser eller på omfördelning av resurser för arbetet.
När det gäller inriktningen på arbetet bedömer utskottet bara om förslaget till beslut innebär att arbetet därmed skall bedrivas med en annan inriktning än den som föreslås i Mål- och rambudgetskrivelsen. Utskottet tar inte ställning till i vilken utsträckning ett förslag innebär ett bättre sätt att nå uppsatta mål eller angiven inriktning. Den bedömningen anser Budgetutskottet att Kyrkolivsutskottet måste göra i sitt betänkande.
När det gäller resurser för verksamhet på den nationella nivån gör Budgetutskottet den samlade bedömningen att Kyrkomötet inte bör medge den nationella nivån ytterligare resurser för att bedriva verksamhet utöver nu föreslagna kostnads- och planeringsramar. Detta med tanke på den ekonomiska utvecklingen som kan antas gälla för kyrkan i stort och också med tanke på de mycket stora ekonomiska problem som många församlingar redan drabbats av eller står inför. Utskottet menar därför att det inte är lämpligt att ge Kyrkostyrelsen nya uppdrag som innebär krav på en utökad kostnadsram.
När det gäller förslaget i motion 2006:36 anser utskottet att förslaget till beslut går att förena med föreslagen inriktning i Mål- och rambudgetskrivelsen. Budgetutskottet anser däremot inte att förslaget motiverar en utökad kostnadsram och menar därför att Kyrkolivsutskottet, vid ett bifall till motionen, i sitt betänkande bör ge Kyrkostyrelsen vägledning i hur resurser för ett verkställande kan frigöras genom förändringar i nu föreslagen verksamhet.
Uppsala den 28 september 2006
På Budgetutskottets vägnar
Marianne Kronberg
Närvarande: Marianne Kronberg, ordförande, Monica Lago, Lars Starkerud, Mats Johansson Flygg, Britas Lennart Eriksson, Kjerstin Sörngård Thulin, Sven Esplund, Thomas Jönsson, Stefan Jonäng, Mats Lindblad, Ulla Samuelsson, Ulla Dahlberg, Bertil Persson, Gustav Thorstensson och Ingemar Karlén.
Biskop Esbjörn Hagberg har deltagit i utskottets överläggningar.
|